×

Opmerking

Aimy H1 Heading: Context: com_k2.item

Bijna dood ervaring en de Vrije Wil

Gedeelte uit de vraagstelling over BDE met  Pim van Lommel en Ger Lodewick

Vraag: Sommige mensen komen in een kritieke medische situatie, zoals bv een hartstilstand waarbij de bloedsomloop wegvalt waardoor de mensen bewusteloos raken en er een vlak EEG te zien is waarbij de hersenstamreflexen uitvallen en waarbij de hersenfuncties in belangrijke mate zijn uitgevallen. Waarom krijgt maar een klein percentage een BDE? 

Is dat omdat die meerderheid het zich niet kan herinneren in zijn waakbewustzijn of krijgt maar een klein percentage van deze mensen een BDE?

 

Er is een groot deel van deze mensen die een BDE ondergaan. Zoals u terecht opmerkt, zal niet ieder mens die terugkeert in de stof in zijn stoffelijk functioneren zich dit kunnen herinneren. De herinnering heeft te maken ook met het durven weten van wat er is gebeurd. Wanneer een mens zijn leven heeft geleefd op basis van heel veel verschillende soorten van angsten zal dit een toegevoegde waarde aan angst in zijn beleving worden. 

En daar de mens weet door wat hij voorafgaande aan deze BDE in zijn leven aan angsten heeft ondergaan zal hij vanuit zijn innerlijk functioneren, vanuit zijn mechanisme hoe om te gaan met angsten, dit zodanig onderdrukken dat de herinnering aan wat hem/haar is gebeurd absoluut geblokt is.

 

De kleine groep mensen die zich dit wel herinnert, zijn de mensen die openstaan voor wat Ik u eerder heb verteld over de schokervaring in het bewustzijn om te zien wat essentieel van belang is voor die mens wanneer hij/zij terugkeert.

 

Wanneer de mens die zich niets meer herinnert op de juiste manier benaderd zou worden om toch de herinnering in te durven gaan zal u blijken dat de groep die een bewuste BDE heeft gehad veel groter is dan nu geregistreerd staat.

 

Vraag: Is het dan een kwestie van vrije wil of mensen zich een BDE herinneren? Is het een kwestie van vrije wil wat de inhoud van een BDE is: een oppervlakkige of een heel diepe, of zelfs een angstwekkende of negatieve BDE?

 

Daar waar een mens zich mee verbindt, zal hij ook in zijn eigen bewustzijn kunnen herinneren of ervaren. Maar daar waar de mens weigert te kijken vanuit diep gewortelde angst van iets wat hem niet bekend is, zal deze mens zich niet vanuit zijn werkelijke totale gevoelsbeleving kunnen verbinden met dat wat hem is gebeurd. Wanneer de mens zichzelf blokkeert, is de begeleiding van mensen die deze ervaringen hebben gehad maar die zich niets blijken te herinneren van het allergrootste belang want tijdens een juiste begeleiding kan deze mens in zijn kern geraakt worden. Dat wat hem gebeurd is, zal dan zijn bovenbewustzijn ¬ waarvan het de bedoeling was dat dit open zou gaan ¬ uiteindelijk ook werkelijk opengaan.

 

Terecht vraagt u of dit een vrije wil is. Enerzijds zeg Ik ja, het is een vrije wil. Maar ook de andere kant is waar. Want daar waar de mens vanuit zijn hogere wil (die hij vaak niet als vrije wil kan benoemen) in een BDE wordt getrokken heeft deze mens geen controle meer, en daar waar de mens ¬ die zich zo identificeert met dat wat stof heet en waar hij 'ik' tegen zegt ¬ geen controle meer kan uitoefenen op dat waar hij mee te maken heeft, dan zal de wil zodanig gevoeld gaan worden als de wil die buiten hem plaatsvindt. Tegelijkertijd is het steeds de eigen hogere wil die deze mens wakker maakt in deze schokervaring. Dus het speelt allebei.

 

 

 

 

Gastenboek Berry Vincenta

Volg ons op Social Media:
Ga naar boven